VAZEKTOMİ
Vazektomi, erkeğin doğum kontrol için uyguladığı yöntemlerdendir. Erkeklerin korunmaya yönelik yapabileceği çok fazla yöntem yoktur, küçük bir anesteziyle 15 dakikada yapılabilen cerrahi bir yöntemdir; bu operasyonda penise sperm getiren kanalların bağlanması ve kesilmesi işlemi yapılır.
Konvansiyonel ve neştersiz adı verilen iki ayrı uygulama yöntemi bulunmaktadır. Konvansiyonel yöntemde, testisler üzerinde birkaç kesi kanalıyla işlemler gerçekleştirilir ancak neştersiz vazektomi kapsamında kanallara cerrahi cihazlar ile ulaşılır ve bu yüzden operasyon ertesinde herhangi bir dikiş uygulanmaz.
Uygulamayı yaptıran kişilerin kesinlikle çocuğu olmaz. 2 yıl içerisinde düzeltilebilir bir tekniktir ancak 2 yıldan sonra vazgeçip üremek isteyen erkekler için daha öncesinde sperm dondurmaları tavsiye edilir. Bunun sebebi kanallar açılsa da testislerde yeniden sperm üretimi olmayabilir.
Vazektomi Nedir?
Erkeklerin üreme organlarına sperm alımını durduran bir doğum kontrol işlemidir. Düşük oranda görülen komplikasyon olasılığı sebebiyle istenmektedir ve son dönemde de pek çok hasta tarafından başvurulan bir uygulama olmaktadır.
Vazektomi uygulaması, cinsel yollarla ortaya çıkan hastalıkları engelleme özelliği içermez, belirli süre zarfında geri dönüşü olan bir işlemdir. Tıbbi gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte çok sayıda doğum kontrol yöntemi vardır; prezervatif, spiral ve doğum kontrol hapları, günümüzde kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Uygulama ve sürece ilişkin hastalar tarafından sıklıkla sorulan bazı konular mevcuttur, öncelikle erkeklerde işlemler sonucunda hormon üretiminde bir aksaklık görülmesi söz konusu değildir. Testosteron adı verilen hormon ile sperm üretimi arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığı bilinmektedir, özellikle ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmak isteyen kişiler için uzman doktor tarafından yapılan kapsamlı bir değerlendirmenin ardından karar verilmesi gerekir.
Vazektomi Neden Yapılır?
Kesin olarak çocuk sahibi olmak istemediğine karar veren kişilere uygulanmaktadır, sıklıkla talep almasının belirli nedenleri vardır. İlk olarak hamileliğin oluşma olasılığını büyük oranda engeller. Operasyonu sonrasında kısa sürede taburcu edilir, bu sayede kişinin sosyal hayatları kesintiye uğramaz.
Hastalar tarafından vazektomi işleminin hormon üretimiyle ilişkisi merak edilir, sanılanın aksine hormonal bozukluk gibi hastalıklara neden olmaz testosteron hormonu kana direkt karışır.
Ekonomik açıdan diğer doğum kontrol tekniklerine göre daha uygun olduğu bilinir, bunun yanında cinsel ilişki sırasında kişilerin aldığı haz oranının daha fazla olduğu bilinmektedir, bu nedenlerle alanında uzman hekimler tarafından erkeklere uygulanan bir yöntemdir, pek çok insan, kliniklere ve alanında uzman hekimlere başvurur.
Vazektomi İşlemi Kimlere Uygulanır?
Sağlık koşulları açısından uygun olan erkeklere vazektomi işlemi gerçekleştirilir. Hastalar kesin işlem için istediğinden emin olmalıdır. İşlem sonrasındaki ikinci bir uygulama, sperm üretimi tekrar başlatılabilir fakat tamamen bir geriye dönüşten söz edilemez, bu yüzden işlemi yaptıranların, emin olması önemlidir.
İşlem öncesinde hastaya süreç ayrıntılı olarak anlatılmalıdır, 3-4 ay sonrasında hamilelik ihtimali ortadan kalkar ve erkeklerin üreme sistemleri üzerindeki etkisi de belirli bir süre sonra görülür, bazı çiftlerin, kalıtsal nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmaları önerilmez, yaygın olarak kullanılan doğum kontrol teknikleri, etkili sonuç vermez.
Ameliyatın amacı aile planlaması kapsamında uygulanan tıbbi bir metottur, kısaca sperm transferinin önüne geçerek, hamileliğin oluşmasını engeller, ayrıca yasal çerçeve gereği evli erkeklerin eşlerin rızası olmadan bir operasyon yürütülmez. Fakat 18 yaşının üzerinde ve bekar bireylere, kişisel talepleri doğrultusunda, vazektomi uygulanabilir.
Vazektomi İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Vazektomi yaptıran erkekler de ek bir doğum kontrol yöntemine gereksinim duymaksızın eşleriyle birlikte olabilir. Vazektomi, genellikle lokal anestezi altında uygulanır.
Haya bölgesine uygulanan ufak bir kesi ile tüpler bulunur ve kesilerek bağlanır yapılan kesi çok küçük ise dikişe gerek kalmayabilir ve dikiş atılacak bir büyüklükte kesi varlığında, genelde eriyebilen dikişler ya da özel bir cerrahi bant kullanılır.
Uzman hekimlerce gerçekleştirilen düzenli kontroller ihmal edilmemelidir. İşlemler sonrasında kişiye sperm tahlili yapılır, böylelikle olası gebelik olasılığına karşılık, önemli veriler elde edilir ve kişiler, hastane yatışına ihtiyaç duymadan günlük aktivitelerine geri dönebilir.
Konvansiyonel ve neştersiz diye adlandırılan iki ayrı uygulama yöntemi bulunur, anestezi altında gerçekleşen işlemlerde bazı cerrahi farklılıklar söz konusudur.
Konvansiyonel vazektomide, testislerin üzerinden belirli sayıda kesi gerçekleştirilir ardından kanallara ulaşılarak üremeyi durdurma amaçlı bazı bölgelere müdahale edilir ve ameliyat sonrasında dikişler kendi kendine düşer.
Neştersiz yöntemdeyse testisler kesilmeden operasyon yürütülür, cerrahi ekipmanlarla cilt yüzeyinde delik oluşturulur. Bu sayede kanallar üzerinde gerekli işlemler yapılır, uzman hekim tarafından yapılan işlemler sona erdiğinde; dikiş işlemine gereksinim duyulmaz.
Vazektomi Sonrası İyileşme Süreci
İşlemler sonrasında, birkaç gün süren rahatsızlık hissi veya morarma olabilir ve bu durum normalde hızlı bir şekilde kaybolur. Operasyondan sonra 4 hafta boyunca ağır kaldırmak ve yorucu egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekmektedir.
Bazı hastalarda işlem sonrası kanama olabilir, aynı zamanda her cerrahi operasyonda iltihap oluşumu riski, oldukça azdır. Uygun operasyon ortamı ve alanında uzman cerrahi ekip işbirliğinde, bunun gibi problemler ortadan kalkar, ek olarak tedavi süreci kapsamında ortalama, 10 gün boyunca cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.
İşlem genel anestezi altında gerçekleştiyse buna bağlı problemler ortaya çıkabilir, buna bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösteren yan etkiler gözlemlenir; iyileşme sürecinde hastanın dar giysiler kullanmaması gerekir. İşlem bölgesindeki şişlik durumunun artmasına neden olur, efor gerektiren aktivitelerden uzak durmak tavsiye edilir.
Vazektomi sonrası çoğu erkekte herhangi bir sorun yaşanmaz. Ender olarak derinin kesilmesine bağlı da yara yeri enfeksiyonu, ameliyat yerinde morarma, ağrı gibi durumlar görülür. Testis üzerinde sıvı birikmesi ve gittikçe artış gösteren ağrı yaşanabilir. Nadiren operasyon ertesinde kronik ağrı görülebilir.
OP. DR. İ. KIVANÇ CAVILDAK
Online randevu formundan veya +90 505 269 95 43 nolu telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.