TESTİS KANSERİ

Genellikle genç yaştaki erkeklerin sağlığını tehdit eden testis kanserinin görülme sıklığı, gün geçtikçe artmaktadır. Testis kanseri, nadir görülen 20-35 yaş arasındaki erkeklerde en sık ortaya çıkan kanser türüdür ve gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, vakaların büyük çoğunluğu tamamen tedavi edilebilir. Testis tümörü riskini artıran başlıca etkenlerden biri, “kriptorşidizm” olarak bilinen inmemiş testislerdir, bu durum kanser gelişme riskini 3-14 kat artırır. Testis tümörlü hastaların yüzde 5-12’sinde görülen inmemiş testislerin yanında; birinci dereceden akrabalarda (özellikle kardeşlerde) testis tümörü olması, genetik bir hastalık olan “Klinefelter” sendromunun görülmesi, karşı testiste daha önceden testis tümörü bulunması ve kısırlık gibi sebepler de sıralanabilir.

Testis Kanseri Nedir?

Testis torbası içinde bulunan, sağ ve sol olmak üzere iki parçadan oluşan testisler, erkek üreme hücreleri spermlerin üretildiği organdır; aynı zamanda, erkeklik hormonu olan testosteronu da üreten testis, erkek üreme sisteminin en önemli parçalarındandır. Testiküler kanser diye de bilinen testis kanseri de penisin alt bölümündeki testislerde görülen bir kanser türüdür. Genel olarak genç erkeklerde daha sık görülen bu kanser türü, bazı durumlarda tek testiste, bazı durumlarda ise iki testiste de görülebilir.

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtilerindendir. Penisin arkasındaki deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir ve testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında, kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir, testis kanseri dışında fıtık, hidrosel ve spermatosel gibi iyi huylu şişlikler de görülebilir. Testis kanseri belirtileri arasında:

  • Testislerde kitle oluşumu,
  • Testislerde şişlik ya da şişlik hissi,
  • Testislerde sıvı birikimi (hidrosel),
  • Testislerin farklı şekillere ya da boyutlara sahip olmaları,
  • Kasık, testis ve alt karın gibi bölgelerde oluşan ağrılar bulunmaktadır.

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Testis kanserlerinde en sık rastlanan testislerin başlıca görevleri arasında üreme için semen üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamaktır. Testis kanseri (testiküler kanser) her ne kadar erkeklerin sadece yüzde 1’inde görülen, nadir sayılabilecek kanserlerden biri olsa da, 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerindendir.

Testis kanseri olan bir erkekte, aile öyküsü önemlidir. Eğer ailede baba ya da kardeşte daha önce kanser öyküsü görülmüşse; çok dikkat edilmesi ve her yıl gerekli testlerin ihmal edilmeden yaptırılması gerekir.

Çoğu testis kanserinin, cerrahi ve kemoterapi ile tedavisi ve genel  anlamda iyileşme oranları yüksektir, testis kanserlerinin çoğu, sperm üretiminde kullanılan ve “germ hücreleri” diye tanımlanan hücrelerden oluşur.

Bulgu testislerde ağrısız kitledir, çoğu testis kanseri ağrıya yol açmaz fakat hastaların yüzde 30 ila 40’ında ağrı meydana gelebilir. Herhangi bir testis sertliği durumunda, en kısa sürede bir uzmana görünmeniz önerilmektedir. Testis kanserinin diğer belirtileri şunlardır:

  • Memelerde büyüme ve ağrı
  • Sırt ağrısı
  • Boyun ağrısı veya kitle
  • İstemsiz zayıflama ve halsizlik

Testis kanserinin kesin sebebi bilinmemekle birlikte, bazı faktörlerin testis kanseri ile ilşkisi vardır.

Testis Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Testis tümörlerinde tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine gereksinim duyulur. Bu tetkiklerin yanında, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilir. Zira birçok kanser tümöründeki gibi, tanıda geç kalınması tehlikeli olabilir, testis kanseri tanısında 6 haftalık bir gecikme, kanser sebebiyle ölüm riskini 2 kat artırır.

Testiste ele gelen bir kitle saptandığında, tetkiklerle aksi ispat edilmediği sürece, bu kitlenin bir tümör olduğu kabul edilerek tedaviye bu şekilde başlanır. Vakit geçirmeden hastalıklı testisin alınması ve gerekli patolojik incelemenin yapılarak, tanının kesinleştirilmesi gerekir.

Tümör belirteç proteinlerinin seviyelerini ölçmeye yönelik aşağıdaki kan testleri de yapılacaktır.

  • Alfa-fetoprotein (AFP)
  • Beta-insan koryonik gonadotropin (beta-hCG)
  • Laktik dehidrojenaz (LDH)
  • Plasental alkalin fosfataz

Hastalığın hangi evrede olduğu ve hücre yapısına göre değişiklik gösteren alt tipleri; tüm testlerin (CT taraması, MRI taraması, göğüs röntgeni) ve patolojik incelemenin sonucuna göre tanımlanır. Elde edilen sonuca göre “kemoterapi” ya da “radyoterapi” gibi ek bir tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı saptanır. Operasyon sonrası tümörün evresine ve tipine göre iyi bir takip yapılmalıdır, diğer kanser tiplerindeki gibi; erken tanı ve kısa sürede yapılan uygun tedaviyle başarı şansı, çok yüksektir.

Testis Kanserinde Tedavi

Testis kanserinde hastalığın evresine göre cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri yapılır, iyileşme oranı yüksektir. Testisi alınan hastalara görünüm bozukluğunu düzeltmeye yönelik protez konabilir.

Testis tümörleri tedaviye rağmen ortaya çıkabilir, tekrarlama ihtimali ilk 2 yıl çok yüksektir. En az 5 yıl süre ile hasta yakından takip edilir. Sağlam testiste kanser görülme riski arttığı için hasta kendini aralıklı olarak iyi muayene etmelidir.

Testislerden birinin çıkarılması, hastanın üreme potansiyelini etkilemez fakat kemoterapi sonrası üreme fonksiyonlarında bozulma olabilir ve hastanın meni boşaltma yeteneği bozulabilir.

Sizler de aralıklı olarak kendinizi muayene ediniz, şüpheli durumda gecikmeden bir üroloji hekimine başvurunuz. Unutmayınız, erken teşhis hayat kurtarır.

OP. DR. İ. KIVANÇ CAVILDAK

ONLİNE
Randevu

Online randevu formundan veya +90 505 269 95 43 nolu telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sor