PENİS EĞRİLİĞİ

Sağlıklı yaşamın önemli parçalarından biri de sağlıklı bir cinsel hayattır. Günümüzde sıkça karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarının temelinde psikolojik sebepler ilk sırada yer alsa da bazı durumlarda altta yatan başka hastalıkların varlığı da çeşitli bozukluklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de halk arasında penis eğriliği olarak da bilinen Peyronie hastalığıdır.

Penis Eğriliği Nedir?

Ereksiyon olduğu anda penisin 90 derecelik bir açı yapacak düz bir şekilde bulunması gerekmektedir. Bunun dışında penisin sağa sola yukarı ya da aşağı doğru dik açı dışındaki her türlü deformasyonu penis eğriliği olarak değerlendirilmektedir.

Penis Eğriliği Neden Olur?

Penis eğrilikleri doğuştan olabileceği gibi ilerleyen dönemde yaşanan birtakım hastalıklar, cerrahi gelişmeler ya da travmalara bağlı bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Doğuştan penis eğriliği: Penisin anatomik yapısında ereksiyonu sağlayan kan damarı içeren iki adet süngerimsi doku ile içinde idrar yolunun bulunduğu bir adet süngerimsi doku bulunmaktadır. Anne karnında bu süngerimsi yapıların birinde gelişme geriliği olabilmektedir. Bu durum ereksiyon esnasında gelişimin az olduğu tarafa doğru penisin eğrilmesine neden olmaktadır. 

Ayrıca halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen “hipospadias” hastalığı yani idrar deliğinin olması gereken yerden daha aşağıda bulunması da doğum sonrası penis eğriliğine neden olabilmektedir. Bu hastalarda genelde idrar yolunun içinde yer aldığı süngerimsi doku gelişimi daha az olmakta ve ereksiyon esnasında penis aşağıya doğru eğrilmektedir.

Sonradan gelişen penis eğriliği: Penis şekil bozuklukları ileri yaşlarda en sık “Peyronie” hastalığından kaynaklanmaktadır. Peyronie hastalığı penisin sertleşmeyi sağlayan kan damarı içeren süngerimsi doku ile bu dokuyu çevreleyen ve ereksiyon esnasında sertleşmeyi sağlayan dış kılıf arasında kireçlenmeyle ilerleyen bir rahatsızlıktır. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan Peyronie hastalığında önce ağrı daha sonra zamanla şekil bozukluğu yaşanmaktadır.

Bunun dışında penise yönelik cerrahi girişimler sonucunda da peniste şekil bozukluğu ve eğrilik oluşabilmektedir.

Penis Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Peyronie hastalığının belirtileri genellikle hastalığın ortaya çıkmasından sorumlu olan fibrotik bağ dokusunun bulunduğu konuma ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna göre, penis eğriliği durumunda karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Penis gövdesinde mercimek veya nohut büyüklüğünde sert dokular
  • Penis şeklinde ciddi eğrilik
  • Sertleşme (ereksiyon) sorunları veya sertleşmenin korunmasında güçlük
  • Ağrılı ereksiyon
  • Penis boyutunda küçülme
  • Cinsel ilişkiye girmede zorluk
Bazı hastalarda oluşan fibrotik doku, tek bir bölgede sınırlı kalmayarak penis boyunca uzanabilir veya penisi sarabilir. Tedavi edilmediğinde, dokuya kalsiyum çökmesinin etkisiyle bu fibrotik doku sertleşebilir ve peniste ciddi hasar ya da şiddetli ağrıya yol açabilir. Yine bazı hastalarda, fibrotik dokular penisin farklı bölgelerinde birden fazla sayıda gelişebilir ve buna bağlı olarak anormal kıvrımlı penis görüntüsü ortaya çıkabilir.

Penis Eğriliği Tedavisi

Penis eğriliğinin tedavisi de eğriliğin sebebine ve eğriliğin ciddiyetine göre yapılır. Eğer penisteki eğrilik peygamber sünneti rahatsızlığından kaynaklanıyorsa, sorunu çözmenin tek yolu cerrahidir. Bu cerrahi işlem sırasında idrar deliği olması gereken yere taşınır ve eğrilik gelişmişse bu durum düzeltilir.

Sonradan gelişen penis eğriliği (Peyroni) hastalığı akut fazında ilaç tedavileri ile hastalığın şikayetlerine yönelik NSAİ (antiinflamatuvar) ilaçlar veya PDE-5 inhibitörleri kullanılabilir. Bu fazda şok dalga tedavisi (SWT) uygulanabilir.

Aktif fazı geçen, hastalığın ilerleyişinin en az 3 aydır olmadığı, penis deformitesinin ilerlemediği hastalarda penis eğriliğine-deformiteye ve eşlik eden ereksiyon sorununa göre farklı tedaviler uygulanabilir.

Ciddi deformitesi olup, ereksiyon kaybı olmayanlarda cerrahi ile eğrilik düzeltilir. Eşlik eden sertleşme bozukluğu olanlara aynı seansta penil protez yerleştirilir. Cerrahiye uygun olmayan veya cerrahi istemeyen hastalarda plağa ilaç enjeksiyonları (Klostridyum histolitikum kollajenazı, interferon) uygulanabilir.

Doğru hekim tercihi ve doğru teknik ile penis eğriliği ameliyatından başarılı sonuçlar alınabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kliniğimize başvuran hastalarımızın penis eğriliği (peyronie) hakkında sık sordukları sorulara yanıt verdik.

Evet. Üroloji hekimi tarafından ameliyat ile düzeltilebilir. Penis eğriliği, tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Bazı sınırlı olgularda ağızdan alınan ilaçlar, ESWT ve penis içine yapılan enjeksiyonlarla da bir ölçüde iyileşme sağlanabilir.

Peyronie olgularının yaklaşık yüzde 10’unda kendiliğinden düzelme olur.

Penis eğriliklerinin sınırlı bir bölümü kendiliğinden düzelebilir. Bu nedenle penis eğriliğinin cerrahi tedavisini eğrilik başladıktan 1 yıl sonra yaparız. Bu süre içinde eğriliğin ne kadar ilerleyeceğini, düzelme olup olmayacağını takip ederiz.

Penis, peyronie nedeniyle sağa, sola, yukarı veya aşağı doğru eğrilebilir. Ancak eğrilik genellikle yukarı doğru olur.

Penis eğriliği penis ereksiyon halindeyken ölçülür. Merak eden hastalarımız bir açıölçer yardımıyla penislerinin kaç derecelik bir eğriliğe sahip olduğunu ölçebilirler. Ancak penisinde gözle görülür bir eğrilik gören, penis derisinin altında sertleşme hisseden, ağrı duyan erkeklerin mutlaka bir üroloji hekiminden fikir almaları gerekir.

25 derecenin altındaki eğriliklerde kişi yaşamına sağlıkla devam eder, cinsel ilişkiye girebilir. Kendisinin ya da partnerinin bu eğrilik nedeniyle cinsel birleşimde bir zorluk çekmesi beklenmez. 25-30 derece üzeri penis eğriliklerinin ise tedavi edilmesi gerekir.

Etkiler. 25-30 derece üzeri bir eğrilikten bahsediyorsak penis eğriliği cinsel birleşmeyi iki taraf içinde zorlaştırır. Bazı olgularda penis eğriliğine, sertleşme bozukluğu da eklenebilir. Bu nedenle, penis eğriliğini tedavi etmek gerekir.

OP. DR. İ. KIVANÇ CAVILDAK

ONLİNE
Randevu

Online randevu formundan veya +90 505 269 95 43 nolu telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sor