GENİTAL SİĞİL VE HPV

HPV Virüsü Nedir?

HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere neden olabilen bir virüstür, cildi etkiler. HPV’nin birçok tipi, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkilemektedir, HPV bulaşı veya belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri veya bulaşındaki gibi; HPV’nin genital bölgelerin teması; anal, vajinal ya da oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşması söz konusudur. HPV ile enfekte olmuş kişi, herhangi bir belirti göstermeyebilir; bu nedenle kişilerin HPV ile enfekte olup olmadıklarını belirlemek için bazı özel testlerin yapılması gerekir.

HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun ya da hastalığa neden olmaz, HPV ile enfekte olan kişilerin yüzde doksanında enfeksiyon 2 yıl içinde geriler, fakat bazı HPV türleri aşağıdaki gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir:

  • Genital siğiller
  • Liken planus
  • Servikal kanser
  • Anal kanser
  • Penis kanseri
  • Vulva kanseri
  • Vajinal kanser
  • Bazı baş ve boyun kanserleri

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü, kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır ve her cinsiyette görülebilir. Vajinal ve anal ilişkinin yanında, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşması söz konusudur.

Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması, virüsün bulaşması için yeterlidir.

HPV bulaştıktan sonra, uzun yıllar vücutta sessiz kalabilir ve herkeste genital siğile sebep olmaz, bazı kişilerde HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisizleştirilir.

Genital siğil yapan HPV tipleri, bulaştıktan sonra; siğillerin otaya çıkması birkaç ay ya da birkaç yıl sonra olabilir ve bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.

HPV taşıyan gebelerde, doğum sırasında anneden bebeğe geçmesi söz konusudur.

Tedavi edilmeyen hastalarda siğillerin çoğalması ve boyutlarının büyümesi söz konusudur.

HPV’den Korunma Yolları

Vajinal, anal ya da oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanın; fakat virüsün prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşması söz konusudur.

Genital siğiller için tedavi görürken, cinsel ilişkiye girmeyiniz.

HPV aşısı yaptırın: Hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı; HPV’den korunmanın en etkili yoludur.

Tüm dünyada kullanılan ve hatta bazı ülkelerde çocukluktan itibaren yapılan HPV aşısı, virüsün en sık kanser yapan HPV 16 ve 18 tipine karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bunun yanında, dörtlü aşının (kuadrivalan) genital siğil yapan 6 ve 11 tiplerine karşı koruyuculuğu da bulunur, tüm rahim ağzı kanserlerinden ve siğilden de yüzde 90 oranında koruyor.

Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?

Toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarcıklı ve pürtüklü yapıdadır genital siğiller, birden çok olduklarında birleşerek karnabahar görünümünü alabilir başlangıçta deri renginde ya da kahverengi kabartılar şeklinde olabilirler. Siğiller, genellikle şikayete sebep olmazken, bazen kaşıntıya neden olabilir ve cinsel ilişki sırasında kanayabilir.

Genital Siğiller Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkar?

  • Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya “karnabahar” biçimli olabiliyor.
  • Deri kabarık, üzeri pürtüklü, deri rengi, açık kahverengi ya da rengi gri olabiliyor.
  • Genellikle acı-ağrı hissi olmuyor. Ancak kaşıntı olabiliyor.
  • Cinsel ilişki sırasında hafif kanama yapabiliyor.
  • Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor.
  • Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir.

Kadınlarda:

  • Vulvada (dış kadın genital bölgesi)
  • Vajina içinde veya çevresinde
  • Anüs içinde veya çevresinde
  • Kasıklarda (genital bölgenin iç uylukta buluştuğu yer)
  • Rahim ağzında

Erkeklerde:

  • Penis,
  • Testisler,
  • Kasık,
  • Bacak arası veya anüste bir veya daha çok sayıda ortaya çıkıyor.

Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri

Genital siğiller görüntüleri açısından çok tipiktir, teşhisi deri hastalıkları uzmanınca (Dermatolog)  yapılan muayene ile siğillere bakılarak tanı konabilir, jinekoloji ve üroloji hekimi tarafından da tanı konabilir; kadınlarda, özellikle yıllık rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.

Eğer genital siğilleriniz var ise, tedaviniz bitene kadar cinsel ilişkiye girmeyiniz ve partnerinizi de bilgilendiriniz. Kadınlarda HPV, rahim ağzı kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür bu sebeple genital siğillerin yanında diğer HPV tiplerinin varlığı için aşağıdaki testler uygulanır:

PapSmear Testi: Jinekolojik muayene esnasında vajinanın girişinden özel bir fırça ya da spatul vasıtasıyla örnek alınır, acısız bir işlemdir; rahim ağzında hücresel değişiklik olup olmadığı saptanır. Smear testi, tek başına kanser tanısı konulmasında yeterli gelmez, testin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya yönelik testler yapılması gerektiğine işaret eder.

HPV DNA testi: Papsmear anormal çıktığında, HPV’nin kansere neden olma ihtimali araştırılır.

Kolposkopi: Vulva; vajina ve serviksin ışıklı büyüteçle incelenmesi işlemidir.

Servikal Biyopsi: Rahim ağzından doku alınıp kansere neden olabilecek hücre değişimleri araştırılır.

Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri

HPV enfeksiyonunu vücudunuzdan atacak bir tedavi yoktur fakat genital siğillerin aşağıdaki yöntemlerle yok edilmesi söz konusudur, tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır.

Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) veya dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi edilebiliyor.

Genital Siğillerin Cerrahi Tedavisi

Genellikle anestezi altında yapılır ve cerrah tarafından siğiller tek tek ameliyatla temizlenir; tedavideki amaç, siğillerin bulunduğu taban dokunun tamamen yok edilmesidir.

Tüm bu tedavi yöntemleriyle var olan siğiller iyileşir fakat taşıyıcılık yıllarca devam edebilir; bu yüzden kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak, siğillerin tekrar çıkması söz konusudur.

Erkeklerde HPV/Genital Siğillerin Tedavisi

Günümüzde erkeklerde HPV varlığını gösterecek bir test yoktur. Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, anüs çevresinde ve kasıklarda görülür; eğer penis ve çevresinde siğil, et beni, kabarıklık, yara, ülser, beyaz lekeler veya diğer anormal yapılar fark edildiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

HPV’nin genital bölgede siğil oluşumuna neden olabilen HPV tipleri, kansere yol açabilenlerle aynı değildir, diğer tipleri ise, penis, anüs ve ağız içi-boğaz kanserlerine yol açabilir; bununla birlikte, virüs penil, anal ve baş ve boyun gibi nadir görülen kanserlerle bağlantılı olduğundan, HPV’nin önlenmesi, hala erkekler için önemlidir.

Erkeklerde genital siğillerin tedavisi ilaçla, cerrahi yolla ve yakma ya da dondurma yolu ile yapılır.

OP. DR. İ. KIVANÇ CAVILDAK

ONLİNE
Randevu

Online randevu formundan veya +90 505 269 95 43 nolu telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sor