BÖBREK KANSERİ
Böbrekler; kandaki ürik asit, kreatinin ve üre gibi metabolizma artıklarının, vücuttan idrar yolu ile atımını sağlayan vücudun en önemli organlarındandır ve vücuttaki tuz, potasyum, magnezyum gibi minerallerle glikoz, protein ve su gibi gerekli vücut bileşenlerinin dengeli olarak vücut dokularına dağılımına da yardım eder. Kan basıncı düşünce veya kanda sodyum miktarı azalınca böbrek hücrelerinden renin; kandaki oksijen oranı düşünce de eritroprotein adı verilen hormonlar salgılanır. Böbrekler, renin hormonuyla kan basıncını düzenler, eritroprotein hormonu ile kemik iliğinin uyararak kan hücresi yapımını destekler, kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar vücuda alınan D vitamininin daha verimli kullanılmasını sağlar.
Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanseri; böbreğin idrar üreten bölümünde ve idrarın toplandığı havuzcuk kısmında olmak üzere ikiye ayrılır, teşhis için CA testleri yapılır. Peki CA nedir? Kanser hücrelerinin varlığının saptanmasında kullanılan bir test yöntemi olan CA, kandaki antijen miktarının seviyesini ölçer. Bağışıklık sisteminde yaşanan herhangi bir sorun, kandaki antijen miktarını artırır, antijen yüksekliğinde de kanser hücresi varlığından bahsedilebilir.

Böbrek Kanseri Nedenleri
- Böbrek tümörü oluşumunun nedenleri tam olarak bilinmese de bazı risk faktörleri kanser oluşumunu tetikleyebilir.
- Tüm kanser türlerinde olduğu gibi böbrek kanseri oluşumunu tetikleyen en büyük etkenlerden biri sigara kullanımıdır.
- Aşırı kilo, kanser hücresi oluşumunu artırır. Böbrek fonksiyonlarında bozukluklara yol açan vücudun aşırı yağlanması, böbrek kanserine yakalanma riskini artırır.
- Uzun süren kan basıncı yüksekliği,
- Kronik böbrek yetmezliği hastalığı,
- Genetik yatkınlık, doğuştan gelen at nalı böbrek, polikistik böbrek hastalıkları ve sistemik bir hastalık olan vonHippel-Lindau sendromu,
- Uzun süre ilaç kullanımı özellikle ağrı kesiciler.
Böbrek Kanseri Belirtileri
- İdrarda kan görülmesine bağlı olarak idrar rengindeki değişiklikleri koyu renkli idrar, koyu kırmızı ya da pas renginde idrar,
- Sağ böbrek ağrısı, vücudun sağ tarafında ya da sol tarafında görülen geçmeyen ağrı,
- Elle muayenede böbrek kitlesi, karın bölgesinde kitle,
- Kilo kaybı ve iştahsızlık,
- Yüksek ateş,
- Aşırı yorgunluk ve halsizlik de böbrek kanseri belirtisi olarak gösterilebilir.
- Böbrek kanserinin tanısı
Böbrek kanserinin teşhisinde öncelikle fiziksel muayene, ek olarak idrar testleri ve kan testleri yapılır. Kan testlerinde kreatin yüksekliği kanser riski bakımından oldukça önemlidir. Ultrasonografi, kanser tanısında en net sonuç gösteren teşhis yöntemlerinden biridir, buna ek olarak yapılan bilgisayarlı tomografi metodu, kanserin boyutunun anlaşılmasına ve diğer dokulara yayılma yapıp yapmadığının belirlenmesine yardım eder.
Böbrek Kanseri Tedavisi
Cerrahi işlemle böbreğin tamamının veya bir kısmının alınması; böbrek hastalığının tedavisinde en etkin yöntemdir. Bunun dışında uygulanan radyoterapi ve kemoterapinin böbrek kanserinin tedavisinde pek etkisi yoktur. Böbreğe yapılacak cerrahi işlem, uygulanan tetkikler ve muayene sonucunda belirlenir. Böbrek ameliyatıyla tüm böbrek dokusunun çıkarılması radikal nefrektomi ve böbreğin bir kısmının çıkarılması da parsiyel nefrektomi diye tanımlanır, ameliyat açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi olarak uygulanabilir.
OP. DR. İ. KIVANÇ CAVILDAK
Online randevu formundan veya +90 505 269 95 43 nolu telefon numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.